woensdag 18 december 2013

Het verlevendigen van je kernwaarden

Het formuleren van kernwaarden zonder een gemeenschappelijk beeld daarbij heeft geen enkele zin. Termen als openheid, respect, klantgerichtheid zijn kernwaarden die nogal eens worden geformuleerd door een directie of managementteam met als doel dat er vanuit die kernwaarden wordt gehandeld
door medewerkers binnen het bedrijf. Daar wringt de schoen, want geformuleerde waarden zeggen nog niets over het te verwachten gedrag. Wat het nog extra lastig maakt is dat iedereen zo zijn eigen vertaling maakt van de geformuleerde kernwaarden. Met woorden als openheid en respect kun je alle kanten op. Wat je als bedrijf nodig hebt is een gemeenschappelijk beeld bij de geformuleerde kernwaarden en dit beeld krijg je door het visueel te maken.

Hoe pakken we dat dan aan?
Via de Moreno methode kun je dit vrij eenvoudig voor elkaar te krijgen door met je team of afdeling de volgende oefening te doen:

Een ruimte wordt ingedeeld in een aantal vlakken. Ieder vlak staat symbool voor een kernwaarde. De trainer vraagt de teamleden om plaats te nemen in een vlak dat bijvoorbeeld de kernwaarde open representeert. Vervolgens vraagt de trainer om iemand in gedachten te nemen waarvan hij of zij vindt dat diegene een open werkstijl heeft. De volgende stap is om je in te leven in die persoon. Na een paar minuten interviewt de trainer een aantal teamleden over hun idee├źn bij de genoemde kernwaarde. De stap daarna is dat de trainer een aantal kritische situaties aan de groep voorlegt en vraagt wat de persoon die ze in gedachten hebben zou doen vanuit deze openheid.

Tijdens de oefening staat een observant bij een flipover en schrijft de gedragskenmerken op die genoemd worden door de leden. Op basis van de antwoorden gaat het team op zoek naar de gemeenschappelijkheid. Deze methode zorgt voor duidelijkheid en eenduidigheid.

Heeft jouw team of bedrijf begeleiding nodig bij het ontwikkelen en verlevendigen van de kernwaarden? Neem contact op met Carole Beelen, telefoonnummer 06 290 13 187.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten