maandag 25 november 2013

Meten is weten

Wie heeft er zin om aan een dood paard te gaan lopen sjorren? Niemand toch? Zo kan het soms wel voelen als een teamleider weer eens met de beste bedoelingen zijn mensen wil motiveren met een heidag of teambuilidingssessie. Dat moet anders kunnen, zou je zeggen. Nou, dat kan ook.

Want wat heb je eraan als je teamleden tijdens een heidag alleen maar sociaal wenselijke antwoorden geven? Wat als mensen niet echt kritisch durven zijn, of gewoon zwijgen omdat ze het idee hebben dat ze deze dag even uit moeten zitten. Klinkt vreselijk, maar vaak gaat het wel zo. Wat je nodig hebt is een vruchtbare bodem die ervoor zorgt dat de voornemens geen zeepbellen zijn. Om dit voor elkaar te krijgen is het effectief om de stemmingsmeter als werkvorm te doen.

Wat gaan we doen?

In het midden van de ruimte zet je een krukje neer. Dit krukje staat symbool voor de doelstelling van de dag of sessie. Je vraagt de teamleden om vervolgens een positie in te nemen ten opzichte van de stoel in afstand en houding. Als iedereen een positie heeft ingenomen, interviewt de trainer een aantal teamleden over de positie en de houding. Waarom staan ze daar, waarom deze afstand, waarom deze houding? Wat zegt dat over de doelstelling? Iemand kan ver weg met zijn rug naar het krukje staan of juist heel dichtbij met open armen. Zonder woorden wordt er dan in een keer door alle medewerkers heel veel gezegd.

Afhankelijk van de posities kun je als trainer besluiten om verder te gaan met je programma, of met elkaar te onderzoeken wat er nog moet gebeuren om verder te kunnen. De kracht van deze oefening is dat je in een oogopslag ziet hoe de vlag erbij hangt en dat mooi weer spelen er niet bij is. Uiteraard maakt deze oefening deel uit van een groter geheel, maar hij legt direct bloot waar de pijnpunten zitten. Een goed uitgangspunt voor verdere trainingen en het eventueel bijstellen van je doelstellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten