maandag 21 oktober 2013

De filosofie van Moreno

Jacob Levy Moreno (1889-1974) was een psychiater met een brede visie. Hij geloofde in de capaciteit van ieder mens om creatief en spontaan te zijn. Spontaniteit definieerde hij als een adequaat antwoord op een nieuwe situatie of een nieuw antwoord op een oude situatie. Hij was van mening dat veranderingsprocessen zich niet achter een bureau moeten afspelen, maar in het leven zelf moeten worden geplaatst.
De kern van de Moreno-methode ligt in het uitbeelden en uitspelen van gebeurtenissen, situaties, toekomstvragen, dilemma’s en conflicten in plaats van erover te praten. Het doorleven en beleven zorgt voor diepere en rijkere inzichten dan praten alleen. Hij zou bij een ontmoeting met Freud opgemerkt hebben: “Well, Dr Freud, I start where you leave off. You meet people in de artificial setting of your office; I meet them in the street and in their natural surroundings. You analyse their dreams. I try to give them the courage to dream again.” Een van de basisovertuigingen van Moreno is: al doende en ervarende komt men tot inzicht. Ergens naar kijken en de situatie nabootsen geven je beide verschillende informatie.
Lex Mulder (psychotherapeut, coach, trainer) heeft de afgelopen 25 jaar intensief met de Moreno-methode gewerkt en vanuit de methode zeer effectieve en bruikbare werkvormen voor het bedrijfsleven ontwikkeld. Ik maak intensief gebruik van de Moreno-methode tijdens brainstormsessies met de focus op de toekomst, trainingen en cultuurveranderingen. Voorbeelden van de werkvormen die in een korte tijd voor alignment, acceptatie en actie zorgen zijn het levende SWOT, Polariteitenkwadrant en de Tijdmachine waar ik in een aantal volgende blogs op terug zal komen. Ik wens het iedere organisatie toe om de Moreno-methode te ervaren.

1 opmerking:

  1. Goed stuk

    Tip: ik zou bronnen of verwijzingen zoals Lex Mulder en gazing een link meegeven

    BeantwoordenVerwijderen