vrijdag 27 september 2013

Change the mindset

Ik hoor het steeds vaker om me heen: ‘onze medewerkers hebben een andere mindset nodig.’ Dit veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen hebben een meer fixed mindset dan een growth mindset. Mensen met een fixed mindset hebben het idee dat intelligentie onveranderlijk is. Deze mensen vinden het belangrijk om te laten zien dat ze slim zijn en willen ook graag zo overkomen. Ze vermijden daarom uitdagingen en willen graag alleen dat doen waarvan ze zeker weten dat ze het kunnen. Als iets moeilijk is, worden deze mensen erg onzeker en angstig. Mensen met een growth mindset gaan ervan uit dat je je eigen intelligentie kunt ontwikkelen door bij te leren. Deze mensen willen graag bijleren en vinden het niet erg om te laten merken dat ze iets nog niet weten. Uitdagingen maken dat deze mensen hard gaan werken en blijven doorzetten.

Los daarvan heeft iedereen over bepaalde onderwerpen een beperkte kijk. Die beperkte kijk is ingegeven door de maatschappij en door psychologische en sociologische variabelen.

Welke route kun je het beste volgen bij de ontwikkeling of de verandering van de mindset binnen je bedrijf? Wat doe je als je een bepaald onderwerp wilt behandelen, nodig om stappen voorwaarts te kunnen zetten binnen of met je bedrijf? Het allerbelangrijkste is dat mensen de noodzaak voelen om mindset-stappen te willen zetten. Maar hoe doe je dat?

De eerste stap is mensen bewust maken van hun beperkte kijk op bepaalde zaken. Dit is de moeilijkste stap, je eigen kijk is comfortabel en wordt vaak niet ervaren als beperkt ervaren. Dit inzicht wordt vaak makkelijker als de noodzaak tot beweging duidelijk is. Je hebt vaak een ander nodig die je uitdaagt en jouw manier van denken en handelen ter discussie stelt.

De tweede stap is het ontwikkelen van alternatieve perspectieven. Ook bij deze stap heb je anderen nodig. Je hebt namelijk zelf de neiging om rond te draaien in je eigen denken. Met de Moreno methode kun je op een een zeer effectieve manier om alternatieve perspectieven te ontdekken.

De derde stap is de bereidheid om te willen onderzoeken. Dit is vaak afhankelijk met de voor- en nadelen van een eventuele uitbreiding van je perspectief. Hoe aantrekkelijker de uitbreiding, hoe sneller mensen bereid zijn om buiten hun eigen kaders te denken en opereren.

De laatste stap die je zet is het ontwikkelen van skills. Dit heeft alleen zin als er een ja is op de mindset change, er ontstaat dan bij mensen leerbereidheid. Vandaar dat het alleen trainen op skills in veel gevallen niet werkt en de mindset change essentieel is voor het slagen van trajecten in bedrijven.

Het wil nog wel eens voorkomen dat mensen blijven hangen op het niveau van inzicht en bewustwording en dat is niet genoeg, er is namelijk ook ander gedrag nodig. De combinatie van inzicht en gedrag zorgen voor beweging.

Meer weten over de mindset change, neem gerust contact met me op via telefoonnummer 06 290 13 187.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten